11 jó tanács

illu3

 1. Figyelj rá, hogy mikor vagy online kapcsolatban! (mobiltelefon, okostelefon, táblagép, játékkonzol, fényképezőgép, kamera, televízió, számítógép, notebook, stb.)
 2. Csak olyan online  álózathoz csatlakozz, amiről meg vagy győződve, hogy biztonságos, és nem jelent plusz költségeket a használata! Nem minden online kapcsolat ingyenes, ami szabadon elérhető!
 3. Ne tedd közzé személyes adataidat! A neved, címed, mobilszámod, jelszavad megosztása másokkal olyan, mintha a lakáskulcsodat adnád oda valakinek!
 4. Kérd szüleid vagy más felnőtt segítségét, mielőtt kitöltesz bármilyen kérdőívet az interneten!
 5. Ne tárulkozz ki a közösségi oldalakon! Ne tölts fel magadról, családodról, barátaidról fényképeket, videókat! Az interneten közzétett képeket, videókat bárki könnyen letöltheti, megváltoztathatja, visszaélhet velük!
 6. Válogasd meg, kinek küldesz el képet magadról, vagy barátaidról! A képek, videók könnyen nyilvános megosztó oldalakra kerülhetnek, ahol bárki láthatja, letöltheti, módosíthatja azokat, visszaélhet velük.
 7. Az internetre felkerült képeket, videókat, hanganyagokat nehéz, olykor lehetetlen utólag eltávolítani!
 8. Ismeretleneknek ne válaszolj se chaten, se e-mailen!
 9. Ismerős címről érkező levelek mellékleteit (képek, dokumentumok) is csak akkor nyisd meg, ha meggyőződtél róla, hogy valóban neked szól!
 10. Ne használj webkamerát, csak akkor, ha közvetlen, személyes ismerősöddel vagy online kapcsolatban! Ilyenkor is figyelj ara, hogy ne mutasson többet a kamera a szükségesnél!
 11. Ne találkozz a neten megismert személlyel, legfeljebb csak akkor, ha szüleid is elkísérnek! Beszéld meg szüleiddel a találkozót – ha nem tudnak elkísérni, más felnőtt menjen veled!