Figyusz, bigyusz!

Hallottál már arról, hogy az internet olyan, mint odakint az utca? Hidd el, sok a hasonlóság. Felsorolunk egy párat.

Például az úton járva mindenhová eljuthatsz. Sőt! Nem is csak gyalog, biciklivel, hanem autóval, busszal – esetleg vonattal, repülővel is utazhatsz. Persze csak akkor, ha kellően óvatos vagy és betartod a szabályokat, mert különben mindez veszélyes is lehet. Így van ez a netezéssel is. Ehhez elég észben tartani pár dolgot, és megfogadni néhány okos jó tanácsot, amiket itt megtalálsz. Ha nincs ehhez kedved, akkor egyszerűen keresd azokat az oldalakat, melyek Bigyoo ’Bot szerint is biztonságosak! A gyermekbarát, biztonságos weboldalakról   nem vezetnek linkek veszélyes oldalakra.

„Gépezés”

Mint tudjuk, a számítógéppel nem csak netezni lehet. Az sem meglepő, hogy jó dolog a számítógép előtt ülni, hiszen jókat lehet vele játszani, vagy éppen alkotni esetleg tanulni és persze netezni is. Mindebbe könnyű belefeledkezni, s olyankor fel sem tűnik, hogy akár órák telnek el. Csakhogy a testednek mozgásra is szüksége van! A „gépezés” viszont éppen azzal veszi igénybe a szemedet, a hátadat, kezdet, nyakadat – hogy nem mozgatod őket. Éppen ezért figyelj rá, hogy ne ülj sokat egy helyben, „mozdulatlanul”!

  • Legalább óránként állj fel, tarts hosszabb pihenőt és mozogj!
  • Figyelj a rendszeres pislogásra!
  • Állítsd be csörgőre a mobilodat, vagy az órádat, hogy jelezze, mikor telt el a gépezésre szánt idő!

Netezés

Tartsd észben, hogy ma már nem csupán a számítógép, a notebook, a netbook csatlakozhat az internethez, hanem a mobiltelefon, az okostelefonok, a táblagépek, a játékkonzolok (Wii, Xbox, Kinect), sőt egyes fényképezőgépek, kamerák és televíziók is!

Egy bekapcsolva felejtett Bluetooth is kellemetlen következményekkel járhat.

Ha online kapcsolatban van az eszköz, amit éppen használsz (vagyis elérhető róla az internet), akár véletlenül is megoszthatsz idegenekkel képeket, információkat magadról. Még az is előfordulhat, hogy az általad használt eszköz a tudtod nélkül fizetős szolgáltatáshoz csatlakozik, vagy kéretlen és kártékony alkalmazásokat, file-okat tölt le. Ez akár sok pénzbe is kerülhet!

  • Figyelj rá, hogy mikor vagy online kapcsolatban! (wifi, bluetooth, mobil internet – mobiltelefon, okostelefon, táblagép, játékkonzol, televízió, számítógép, notebook, stb.)
  • Csak olyan online hálózathoz csatlakozz, amiről meg vagy győződve, hogy biztonságos, és nem jelent plusz költségeket a használata! Nem minden online kapcsolat ingyenes, ami szabadon elérhető!

illu2

 

Regisztráció

Az internet világában sok olyan vonzó és szórakoztató lehetőséggel találkozhatsz, ami ingyenes ugyan, de regisztrálni kell hozzá. Ilyenkor ki kell tölteni egy adatlapot, és sok helyen arra is lehetőség van, hogy saját profil oldalt alakíts ki.

Tartsd észben, hogy ha a személyes adataidat – nevet, címet, jelszót, képeket, videókat – megosztod másokkal, azokhoz bárki más hozzáférhet! Ezért jobb az óvatosság.

  • Kérd szüleid vagy más felnőtt segítségét, mielőtt kitöltesz bármilyen kérdőívet az interneten!
  • Ne tedd közzé személyes adataidat! A neved, címed, mobilszámod, jelszavad megosztása másokkal olyan, mintha a lakáskulcsodat adnád oda valakinek!