Mobil- és digitális etikett

Korunk egyik leggyorsabban fejlődő technikája a mobil kommunikáció. Ahogy a beszélgetésnek van illemtana, úgy a telefonálásnak, az sms küldésnek, az interneten való beszélgetésnek, chatelésnek, elektronikus levelezésnek, vagy a közösségi portálokon folytatott kommunikációnak is.

Nézzük először, hogy mitől más a „mobil” kommunikáció? Erre a legrövidebb válasz a BÁRHOL és a BÁRMIKOR! Vagyis mobil eszközeinken keresztül bárhol, bármikor szinte bárki számára elérhetőek vagyunk.

Míg régebben a mobil telefonja elsősorban a felnőtteknek volt, mostanában már egészen kis gyerekek zsebében is ott lapul. Beszéljünk tehát először a mobil kommunikáció alapjáról, a telefonálásról.

Csengőhang, üzenetek jelzőhangjai

Talán még nem is gondoltál rá, hogy mennyi mindent elárul rólad a csengőhangod, vagy az üzenetjelzéseid hangja. Mivel a mobilod mindig nálad van, bárhol megszólalhat. Sokan nem is gondolják végig, hogy azok a hangeffektusok, zenék, amelyek baráti körben viccesek, milyen bonyodalmakat okozhatnak más társaságban, vagy hivatalos helyen. Érdemes mindezen a csengőhang, vagy üzenethang beállításakor előre eltöprengeni.

Melyik legyen: telefon? SMS? chat…?

Naponta többször is előfordul veled, hogy eszedbe jut valami, vagy történik veled valami, amit azonnal meg kéne osztanod valakivel, de az illető nincs melletted? Nyilván rögtön eszedbe jut a fent említett három kommunikációs lehetőség valamelyike. Nem mindegy azonban, hogy melyikkel hol élsz, hol használod? Az iskolában nyilvánvaló szabály, hogy a mobil kommunikáció kizárólag a szünetekben engedélyezett. Azt azonban érdemes átgondolni, hogy a másik felet mennyire zavarod.

Ami pedig sok diáknak nem jut eszébe, hogy a közösségi oldalakon a tanárai is az „ismerősei”, s a tanárok is lehetnek betegek, vagy éppen lehet lyukas órájuk. Az órán elküldött sms, vagy más platformra tett üzenet (Skype, Viber stb.) csupán illetlenség, de ha a közösségi oldalakon kommunikálsz, azt bizony sokan láthatják!

Az sem mindegy, hogy mikor szeretnénk „beszélgetni”. Általában reggel 9 és este 9 között nem illetlenség zavarni másokat, hétvégeken pedig a késő délelőtti időpontokat célszerű választani. Természetesen ez családtagok, közeli ismerősök esetében, vagy előre egyeztetett időpont esetében változhat. Ha megoldható, a személyes ügyeinket ne nyilvános helyen intézzük. Erre a legjobb megoldás továbbra is a személyes kommunikáció.

Színházban, moziban, hangversenyen, templomban, kórházban, ahol fokozottan zavarhatunk másokat, kapcsoljuk ki a mobil eszközöket.

Fontos tudni, hogy bár sokszor hasznos, hogy kéznél van a telefonokban lévő fényképezőgép, könnyen sérthetjük vele mások jogait, ha illetéktelen felvételeket készítünk. Viccesnek tűnhet egy-két ciki fénykép, vagy videó, de ezek nyilvános megosztása jogsértő tevékenység, amennyiben a képen, videón szereplők ebbe előzetesen nem egyeztek bele.

E-mail: digitális, de a hagyományos  szabályok továbbra is érvényesek

A telefonok többsége ma már e-mail küldésére is alkalmas eszköz. Az e-mail leginkább a hagyományos levelezésre hasonlít, használatát sokan mégis a chat szokásaival keverik össze. Ha elektronikus levelet küldünk, a tartalmat megelőzően illik megszólítást írni, s a levél végén elköszönni. A biztonsági előírások között fontos megemlíteni, hogy mindig legyen a levélnek tárgya, mely egy rövid tartalmi megjelölés. A tárgy nélküli levél egyrészt könnyen „levélszemétbe” kerülhet, másrészt sokan olvasatlanul törlik azokat.

Közösségi portál

A közösségi portálokon folytatott kommunikáció napjainkra a mobil kommunikáció részévé vált, hiszen ezek telefonon, tableten, vagy e-bookon bárhonnan elérhetőek. Talán a legfontosabb szabály, hogy a személyes üzeneteket ne a nyilvánosság számára tegyük közzé, hanem magán üzenet formájában. Vigyázzunk a másokat sértő tartalmak, akár szöveg, akár kép, vagy videó megosztásával. Mindenképpen fontos tudni, hogy amit megosztunk, az nem kizárólag barátaink számára elérhető, hiszen 2-3 újabb megosztás és tartalmaink már szinte nyomon követhetetlen távolságban vannak, számunkra ismeretlen emberek olvassák, nézik azokat. Lehet, hogy mások kiírásaival nem értesz egyet, bosszantanak, felháborítanak. Ne felejtsd el, hogy nem kell mindenben egyetértened, ugyanakkor nem feltétlenül kell mindenre reagálnod sem! A közösségi portálok felülete nem jó vitahelyszín, ha valakivel félreértést szeretnél tisztázni, inkább tedd azt személyesen!

Talán mondanunk sem kéne, mert alapvető, hogy ugyanúgy, mint a hagyományos levél esetében annak illetéktelen felbontása jogilag a levéltitok megsértése, ez ugyanúgy vonatkozik a mobiltelefon, vagy bármilyen típusú hordozható számítógép tartalmára is. Mások e-mailjeinek üzeneteinek elolvasása, képeinek, videóinak engedély nélküli megtekintése egyaránt jogsértő cselekedet.

Közlekedés közben…

Végezetül még egy fontos dologra hívnánk fel a figyelmet! A mobil eszközök lépten-nyomon, úton-útfélen való használata már messze túlmutat az illemszabályokon. A KRESZ az autósok számára tiltja a vezetés közbeni mobilhasználatot, ugyanakkor számtalanszor a gyalogosok menet közbeni mobilhasználata lesz a balesetek okozója. Mindenképpen érdemes az utcán a mobil eszközeinket zsebben, vagy táskában tartani. Sokszor egy beszélgetés is zavarhatja a gyalogosokat a közlekedésben, de a szövegírás vagy olvasás egészen biztos, hogy gátolja a biztonságos közlekedést!