A greenbox stúdió használata

Greenbox stúdió – ahol minden megvalósulhat, amit csak elképzeltünk

Ki ne gyönyörködött volna már az elképesztő filmes jelenetekben, amelyekben hol az űrben, valamilyen képzeletbeli világban vagy éppen a jövőben jártak a szereplők? A gyönyörűen megrajzolt vagy animált hátterek azonban valójában nem megépített díszletnek köszönhetőek, ugyanis a legtöbb ilyen film egy különleges technikával, greenbox stúdiókban forgatta a jelenetet. Hogy mi is ez, mindjárt bővebben is kifejtem.

Mi is pontosan egy greenbox stúdió?

A greenbox technika tehát a filmesek által használt látványvilág megteremtését segítő eljárás. Lényegében egy sima zöld háttérrel ellátott stúdió, amelyben a színészek csupán a képzeletükre hagyatkozva játsszák el a jelenetet, bármiféle háttér és segítség nélkül. Amikor a jelenet leforgatásra került, akkor a videót megvágjuk, és egy számítógéppel készített háttér elé tesszük, ami teljessé teszi majd az egészet. A semleges háttér azért olyan fontos, mert a számítógépen futó szoftver ennek segítségével tudja megkülönböztetni a kivágandó részeket a háttértől. Ezt az eljárást nevezik kulcsolásnak.

A greenbox stúdió lehetőségei

Manapság azonban már nem csak a legmenőbb filmes cégek juthatnak hozzá ilyen profi technikákhoz. Egyre sűrűbben alkalmazzák ezt a fogást kisebb vállalkozások is, hiszen a számítógéppel megalkotott háttér sokkal olcsóbb, mint az elképzelt háttér díszletek segítségével való megformálása. Emellett nem kell profi filmesnek lennünk sem, ha kipróbálnánk a technikát. Ma már egyre több képet is greenbox stúdiókban készítenek el. Ennek egyik igen egyszerű oka, hogy az ember hiába költene vagyonokat a háttérre, akkor sem érhetne el olyan lélegzetelállító eredményt, mint amelyet egyes grafikákkal. És nem is kell, hiszen viszonylag olcsón kibérelhetünk magunknak is egy greenbox stúdiót, akár egyetlen fotó erejéig is. A határ pedig tényleg csak a csillagos ég, és amit a fotómodell vagy a színész el tud játszani, hiszen a rajzprogramok segítségével már akármilyen gyönyörű, impozáns vagy éppen nem is valósnak tűnő hátteret készíthetünk a képekhez és a filmekhez.

A greenbox stúdiók előnyei

Nem csak maga a háttér miatt érdemes azonban ezt a lehetőséget választani a képeink elkészítéséhez. Az ár-érték aránya igencsak gazdaságos, hiszen csak a stúdió bérléséért kell fizetnünk, utána pedig saját kézzel készíthetjük el a végleges képet. Emellett igen gyorsan elkészülhetünk a projekttel, hiszen az egész fotózás egyetlen vászon előtt megvalósítható, így igazán előnyös lehet promóciós képek készítésekor vagy rendezvények plakátjaira is. Emellett tényleg a leglehetetlenebb dolgokat is képes a képi világ bemutatni. Veszélyes helyzeteket, repülést, vadállatokkal való érintkezést, messzi tájak valósághű háttérként való bemutatását, ha éppen nincs lehetőségünk egyetlen képért többezer kilométert utazni. Emellett élő és halott hírességekkel is dolgozhatunk, szerepelhetünk a kedvenc sorozatunkban vagy kijuthatunk a világűrbe is a segítségével.

Mi a különbség a bluebox és a greenbox stúdió között?

Lényegében csak a szín. A technika lényege ugyanis az, hogy egy semleges háttér előtt készítsük el a fotót vagy a videó, konkrét színre vonatkozó kritériumok tehát nincsenek. Így tehát a kétfajta stúdió a vászon színéről lett elnevezve (blue box és green box), nem pedig a technika különbözőségéről. A lényeg csupán annyi, hogy a háttér megfelelően homogén legyen, lehetőleg vágás nélküli, tehát a padló és a fal érintkezését is ki kell küszöbölnie a vászon lekerekítésével. Erre egyébként külön vásznakat is gyártanak, amelyek a célnak legjobban megfelelnek. A homogén háttér megalkotásához nem elég pusztán az egyszínű vászon, hiszen a megfelelő világítást is meg kell találnunk, amely nagyban segítheti ennek a kialakítását, egyben pedig nehezíti a helyzetünket, hiszen meg kell találnunk egy olyan szöget, amelyben a világítás sem vet árnyékot a háttérre, megtörve ezzel a homogén felületet. Ez nagyon fontos a számítógépes szoftverrel való munka során, hiszen az minél homogénebb háttérrel tud dolgozni, annál könnyebben tudja megkülönböztetni azt a jelenet szereplőjétől.

Miért válasszuk hát a greenbox stúdiót?

Mert álomszép képek készíthetőek ezen a helyen, forgathatunk videoklipeket, elkészíthetünk egy egész portfóliót egyetlen helyen, nem kell a háttérrel fizikailag vacakolnunk, illetve akár azonnal is működtethetőek. Az ilyen stúdiók pedig nem csak nyolctól négyig foglalhatók le, akár hajnalban is bérelhetjük a helyet, ugyanis 0-24 nyitva tartanak. Emellett a helyszín természetesen kényelmes mind a fotósok, mind az alanyok számára, hiszen kellemes hőmérsékletű szobában pózolhatnak a leghidegebb képekhez is. Emellett sminkelésre és a frizurák elkészítésére is alkalmasak az ilyen stúdiók, még egyszerűbbé és komfortosabbá téve a képkészítést vagy a forgatást. Természetesen a greenbox stúdióhoz bérelhetők vagy akár ingyenesen is használhatóak a stúdióban található felszerelések, így nem kell csigaházként magunkkal cipelnünk minden egyes kelléket a tökéletes fotózás megvalósításához.