A kontaktlencse ápolása

Miért olyan fontos a kontaktlencse ápolása

A szemüveggel ellentétben a kontaktlencse nem a szemünktől biztos távolban helyezkedik el, hanem éppen a legérzékenyebb érzékszervünkre helyezzük rá. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az ápolásra is a tárolásra is egyaránt ügyeljünk.  

A kontaktlencse egészséges felhelyezése és kivétele

Az ápolás rögtön a lencsék felhelyezésével kezdődik. Ahhoz, hogy a szemünket biztonságban tartsuk, számos higiéniai tényezőre oda kell figyelnünk. Soha nem szabad mosatlan kézzel felhelyezni a lencséket, de még csupán csapvízzel mosott kézzel sem, hiszen az nem távolítja el megfelelően a bőrünkről a kórokozókat. Úgyhogy legalább szappan használata ajánlott ilyen esetben. Amikor ez megtörtént, a kezünket töröljük meg egy kevésbé bolyhosodó törülközőbe vagy anyagdarabba, ugyanis a bőrönkön megragadó minden kis szösz ezután a lencsére is át fog ragadni, ami pedig a szembe kerülve kellemetlen érzést kelthet.
Amikor ezzel végeztünk, el is vehetjük a lencséket a tokból. A kontaktlencséket folyamatosan tárolófolyadékban vagy a szemünkben kell tartani, minden más közegben kiszárad és használhatatlan lesz ugyanis, vízhez pedig egyáltalán nem érhet.

Amikor kiszedtük a lencsét a tokból és az ujjunk hegyére helyeztük, ideje alaposan megvizsgálni a felszínén. Amennyiben koszt vagy apró szöszöket veszünk észre rajta, mossuk el azt. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a tenyerünkre helyezzük a lencsét, majd az ápolófolyadékból öntünk egy keveset rá. Ezután a másik kezünk egyik ujjával finoman elkezdjük dörzsölni a lencsét, majd azt kifordítva újra megismételjük ezt a folyamatot. Visszatesszük hát tehát az ujjunkra a lencsét, majd újra nézzük meg. Minden egyes felhelyezés előtt ellenőrizzük, hogy nem szakadt-e ki a lencse széle, hiszen a hibás terméket már nem helyezhetjük fel. Ne feledjük, akármennyire is óvjuk a terméket, az néha óhatatlanul kiszakad vagy meghibásodik.

Ezután cseppentsünk néhány cseppet a kontaktlencsére. Ez azért fontos, hogy könnyebben fel tudjuk helyezni a kontaktlencsét a szemünkre, így nem fog annyira idegennek tűnni az érintés a szemünknek.

Kivételnél ugyanezen eljárást visszük véghez – persze fordított sorrendben. Vegyük ki a lencsét, majd a tenyerünkre téve öntünk pár cseppet az ápoló folyadékból a felszínére. Ezután nagyjából húsz másodpercen keresztül dörzsöljük bele finoman az anyagba a folyadékot, majd azt megfordítva ismételjük meg ezt újra. Ezután szintén a tisztitószerrel öblítsük le a lencsét, majd helyezzük azt a tokjába.

A kontaktlencsés kontrollvizsgálat

Nem csak a megfelelő tisztítás jelenti azonban az „ápolást”, ha a kontaktlencse kerül szóba. A megfelelő szűrővizsgálatok éppen olyan fontosak. Amennyiben szemüveg helyett vagy mellett a lencsét választottuk, érdemes évente ellátogatni az optikusunkhoz, aki egyrészt ekkor megnézi, hogy még mindig ugyanolyan dioptriás darabot kell-e viselnünk, mint korábban, vagy esetleg romlott a látásunk. Emellett pedig gépes vizsgálatot végez a szaruhártya épségének ellenőrzésére, amely szintén fontos tényezője a kontaktlencse viselésének. Amennyiben mindent rendben talált az optikus, alig néhány perc alatt végezhetünk is ezzel a vizsgálattal. Az éves szemészeti rutinellenőrzés azonban nem csak a lencsehordóknak javasolt, ugyanúgy szükséges szemüveg viselése esetén is. Ha pedig sasokat megszégyenítő látással rendelkezünk, még akkor is legalább kétévente érdemes ellátogatni egy optikushoz, biztos, ami biztos.

A kontaktlencse tárolása

A legtöbb ápolószer egyben tárolófolyadék is, amelyben az éjszaka folyamán, illetve használaton kívül helyezhetjük el a terméket. Érkezni is ebben érkezik hozzánk a vásárláskor a kontaktlencse. A tárolás maga pedig szintén egyszerű. A tokok világosan megmutatják nekünk, melyik darabot melyik részben helyezzük el. Már maga a tok formája is a szemüvegre emlékeztet minket, így csak el kell képzelnünk, hogy azt az orrunkra helyezzük azt. Ha pedig ez sem lenne egyértelmű, a bal kupak általában kék színű, amelyre egy nagy L betű van írva, ez jelenti a „left”, azaz a bal szemet, míg a jobboldali tárolón egy nagyon R, azaz „right” van írva. Már csak arra kell figyelnünk, hogy esténként álmosan is a megfelelő helyre tegyük a kontaktlencsénket. Mindemellett ügyeljünk rá, hogy legalább napi négy órán keresztül az ápolófolyadékban ússzon a termék, mivel enélkül kiszárad és hamarabb lejár a szabatossági ideje.

A kontaktlencse és a felelősség

Mielőtt a kontaktlencse viselésére adnánk a fejünket a szemüveg hordása helyett, jól gondoljuk át, mire vállalkozunk. A lencse egy nagyszerű látásjavító eszköz, amely gyakorlatilag észrevehetetlen és mégis minőségi segítséget nyújt a problémára. Azonban hatalmas felelősség is, hiszen a szemünk épsége gyakorlatilag a mi „becsületességünkön” múlik. Tehát arról van itt szó, hogy minden este szorgosan elmossuk-e a darabokat, tároljuk-e négy órán keresztül a folyadékban a terméket, kivesszük-e őket a szemünkből még az esti alvás előtt. Emiatt az optikusok nem is ajánlják a terméket 16 év alatti gyermekek számára. Azonban, aki elég felelősségteljesnek érzi magát a lencsék viseléséhez, annak ez egy remek lehetőség a látásjavításra.