A mikrohullámú sütő választásáról 

Hogyan válasszunk mikrohullámú sütőt?

Sokan egyértelműnek tartják, hogy a mikrohullámú sütő az csak mikró, milyen különös szempontok is merülhetnének fel a választás során? Persze válóban nem egy kifejezetten problémás eszközről van szó, azonban mivel előre néhány évre választunk magunknak mikrót, így azért néhány szempontot érdemes megfontolni. Ebben szeretne most mindenki segítségére lenni ez a cikk, hogy ne okozzon gondot a döntést, és biztosan a számunkra megfelelő darabra bukkanjunk. Következzenek is a szempontok, nem húzom sokáig a szót a bevezetővel. 

A mikrohullámú sütő funkciói

Talán legfontosabb szempontként a mikrohullámú sütő funkcióit tudnám kiemelni. Általában szinte minden más adja magát a vásárlás során, és az embernek arra kell nagyobb hangsúlyt fektetnie, hogy mit is jelentenek a gombok a kezelőfelületen. 

mikrohullamu-suto_PIC2

Persze alapvető funkció közé tartozik a melegítés, ami általában három különböző erősségen működik, aminek van értelme. Egyik melegen tart, a másik lassan melegít, vannak ugyanis olyan ételek, amiknek nem tesz jót a hirtelen hőmérséklet változás, úgyhogy lassú melegítésre van szükségük. Ilyenek például a hűtőszekrényből elővett megmaradt ételek, amiket következő nap is fogyasztanánk. Célszerűbb őket kisebb hőmérsékleten tovább melegíteni, hogy az étel szerkezete ne sérüljön a nagyobb hőváltozás miatt. Kifejezetten igaz ez a tejtermékekre, amiknél már jól tudja mindenki, aki főz, hogy a fehérje kicsapódása el tudja rontani az éltel elfogyasztásának élményét. 

Ezen kívül érdemes lehet párolás funkcióval foglalkozni, amivel sok egészséges és finom étel készíthető, így nem kell rögtön a gázon párolnunk. Tökéletes köretek készülhetnek így zöldségekből, de akár húsételeket is készíthetünk ilyen módon. Nagy előnye, hogy nem szükséges zsiradék hozzáadása, így az étel egészségesebb lesz, és persze kalóriákban is spórolhatunk vele. 

Sokan leginkább a Crisp programot kedvelik, ami szintén ételek teljes elkészítéséhez a legjobb. Ezzel a funkcióval a mikrohullámú sütő segítségével az ételek alsó-felső része egyszerre sül ropogósra. Elkészítése ráadásul gyorsabb is, mintha a tűzhelyet alkalmaznánk. Nem csak rántott húsokra kell itt gondolni, hanem sokkal inkább péksüteményekre, ropogós pogácsákra, esetleg pizzára és hasonló termékekre. Főleg olyan ételekhez ajánlott, amelyek a sütőben hajlamosak belül nyersek maradni. A mikrohullámú sütő azonban nem hővel készíti el az ételeket, hanem a hullámok segítségével az ételek részecskéit hozza mozgásba, és ez a mozgás termeli a hőt, szóval belül is egyből sülni kezd az étel, nem a külső hatás melegíti fel kívülről indulva, és csak később indulva befelé. 

A modernebb mikrohullámú sütő kialakításában számos olyan programot találni, aminek segítségével ízletes és gyors ételek választékát készíthetjük el. Ezért is érdemes olyan funkciókat keresni, amikkel bővíteni tudjuk ételkészítési lehetőségeinket. 

A mikrohullámú sütő termékjellemzői

Néhány általános jellemzőt is érdemes megfontolni. Először is azt, hogy egyáltalán szabadon álló készüléket szeretnénk-e vagy inkább beépíthető változat illik a konyhánkba? Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, amik minden szabadon álló vs. beépíthető konyhai termékre igazak, így azokat bizonyára nem igazán kell nekem felsorolnom. 

A méret fontos kérdés lehet, attól függ, akarjuk-e azt egész családos ebédek elkészítésére használni, vagy csak a reggeli tejet melegítenénk benne leginkább meg egy tányéros ételeket. A méret során oda kell figyelni a külső méretre, hogy elférjen a kinézett területen, beépítésen, illetve a belső méretet is, ami az ételek készítése szempontjából kap majd fontosabb szerepet. 

mikrohullamu-suto_PIC3

Fontos kérdés lehet még a teljesítmény és a fogyasztás. A teljesítmény megint csak attól függően fontos, hogy milyen ételeket készítünk, azért mostanában az általános 1000 Wattos maximum érték a megszokott, és szinte minden termék biztosítja ezt a felhasználó számára. A fogyasztást pedig nem kell magyaráznom, mostanában megemelkedtek az áramköltségek. Viszont a mikrónál nem olyan létfontosságú dolog ez egyébként, hiszen napi maximum néhány percet használjuk, ami nem jelent olyan sok fogyasztást, hogy az kifejezetten meglátszódjon számláinkon. 

A mikrohullámú sütő kinézete, a dizájn

Sokan a konyhát egy szent területnek tartjuk, ami az egész lakás kinézetét befolyásolja, és szeretnénk azt minél inkább a saját ízlésünkre formálni. Egy modern, elegáns mikrohullámú sütővel mindenesetre nem lőhet az ember mellé. Ha mindenképpen a modern felé szeretnénk haladni, akkor ajánlani tudom a szürke-fekete kialakításokat, és persze a beépíthető változatot. Hogyha szeretnénk, hogy a konyhánk otthonos és kényelmes legyen, akkor tökéletesen megfelel a célnak egy retróbb fehér változat is. Igazából mindezek a kérdések csak ízlés kérdése, és a választás szempontjából nem biztosan kell, hogy prioritást élvezzenek. Ennek ellenére nem árt megismerkedni egy eszköz kinézetével is, habár ez nem is szokott kérdés lenni sem a személyes választás, sem pedig az online megrendelés esetében.