Egy pályázat munkafolyamata

A pályázat, avagy az összeszedett munkafolyamata

Egy pályázat szerintem remek lehetőség kiugrani kívánó cégeknek illetve alapítványoknak. Hiszen olyan mértékű alaptámogatáshoz lehet jutni, hogy az adott összegjelentősen megkönnyíti a további munkafolyamatot. Én személyesen speciel több, olyan jellegű karitatív profilú alapítványt ismerek, akik pályázatok megnyerésével jutottak olyan támogatásokhoz, amiből aztán nagyon jó projekteket tudtak megvalósítani.

Fontos viszont azzal is tisztában lenni, hogy ez nem egy egyszerű pálya, hiszen alapvetően már csak a jogi nyelvezete miatt is nehezített a munkafolyamat. Illetve jelentős energiát vesz igénybe egyáltalán az is, hogy megtaláljuk a cég profiljába legjobban illő pályázatot. Hiszen rengeteget írnak ki és azok közül megtalálni a legmegfelelőbbet nem kis munka. Én személy szerint azt tanácsolnám, hogy abban az esetben, amennyiben teljesen biztos benne a cég vagy alapítvány, hogy szeretne pályázni különböző pályázatokra, célszerű minél előbb felfogadni egy olyan jellegű szakembert akinek ez a munkája és nagyon ért az ilyen munkafolyamatokhoz. Hiszen mint már az előbbiekben is említettem az ilyen jellegű munkák nagyon komoly jártasságot igényelnek a jogi nyelvezetben. Aki pedig nem igazán érti ezt a világot annak nagyon könnyen ki tud csúszni a lába alól a talaj és akár teljesen félre is tud értelmezni egy ilyen jellegű dolgot. Ezért mindenképpen ajánlom egy közbeszerzési tanácsadó jelenlétét a pályázat egész munka folyamata mellett. Hiszen ő végzettségéhez híven valószínűleg rendkívül jól tájékozódik a jogi nyelvezetek világában. Ez pedig nyilván nem utolsó szempont egy ilyen esetben. Másrészt pedig hatalmas terhet tud levenni a vállunkról, amennyiben kissé koordinálni tudja a teljes folyamatot.

A közbeszerzési tanácsadó munkafolyamata

Véleményem szerint rendkívül sokat tud segíteni egy közbeszerzési tanácsadó jelenléte az adott pályázat teljes munkamenete alatt. Elsősorban már abban, hogy ha felvázoljuk az alapvető terveket és a segítségét kérjük, hogy vajon ebbe az ütemtervbe milyen jellegű pályázat illene bele, egészen elképzelhető hogy már a kezdeti ponton tud fontos tanácsokat illetve útmutatásokat adni. Továbbá miután leegyeztettük, hogy milyen jellegű kiírásokra pályázunk meg lehet bízni azzal a feladattal, hogy folyamatosan figyelje az ilyen jellegű honlapokat, majd amikor olyan lehetőség adódik ami teljességgel bele vág a cég profiljába, arra rögtön lecsapjon. Így ameddig ő ezeket figyel, mi más feladatokra tudnánk tenni a hangsúlyt, amelyekre egyébként nem jutna sem időnk sem energiánk. Amikor pedig végre találunk olyan kiírást, ami megegyezik az adott célokkal, akkor bele lehet vágni a pályázati munka összeállításába. Fontos tudni azt, hogy ez nem a közbeszerzési tanácsadó feladata ő sokkal inkább egy mentor vagy menedzser, aki úgy felügyeli a munkafolyamatot de konkrétan nem ő maga állítja össze az anyagot, hiszen ez egyértelműen az ajánlattevő rész feladata. Amennyiben ez a téma bővebben érdekel valakit, akkor ajánlom figyelmébe a https://www.kozbeszerzesitanacsado.hu/kozbeszerzesi-munkafolyamat/ weboldalt, ahol sokkal részletesebben és pontosabban is tud tájékozódnia az adott témáról, mint azt én laikusként el tudnám mondani.

Mivel valószínűleg az esetleges siker, illetve kudarc után egyaránt, már nem lesz szükség a közbeszerzési tanácsadó munkájára. Tehát a pályamunka összeállítását követően, a következő munkafolyamat a siker estén, a tárgyalások az ajánlattevő illetve az ajánlatkérő oldalán. Ezekben a folyamtokban is rendkívül nagy szükségünk lehet egy közbeszerzési tanácsadó jelenétére, ugyanis akár egy ügyvéd, ő fogja képviselni a mi álláspontunkat. Végezetül ha sikeres volt a munkafolyamat teljessége és megnyertük az adott pályázatot, nincs más hátra mint bele vágni annak a megvalósításába!

Miért fontos, hogy egy szakember megkönnyebbítse a munkafolyamatot?

Véleményem szerint, mint már a fentiekben is említettem, jelentősen produktívabban és alaposabban tudunk akkor dolgozni, ha egy szakember van a segítségünkre, aki amikor elakadnánk át tud segíteni a  buktatókon. Illetve rá tud világítani egyes dolgok kockázataira, amit mondjuk mi laikusként akár észre sem vennénk és esetleg egy ilyen apróságon el is tudnánk bukni a teljes pályázatot ez pedig nyilván nem célszerű perspektíva. Egy biztos támasz a jogi nyelvezetek rengetegében ilyenkor egy közbeszerzési tanácsadó jelenléte.

 Konklúzióképpen szerintem rendkívül fontos az, hogy a munkafolyamat teljessége rendezetten és jól átláthatóan zajlódjon le. Ehhez pedig véleményem szerint feltétlenül szükséges egy képzett szakember jelenléte, aki lehet egy felbérelt ügyvéd, aki átnézi az egész pályázatot, vagy lehet egy speciálisan erre a munkára kiképzett közbeszerzési tanácsadó, aki a munkafolyamat egésze alatt biztos támaszt tud jelenteni számunkra.