Első Doni szfinx cicám!

Különleges háziállatok: a Doni szfinxről

A Doni szfinx egy nagyon különleges és ritka macska. Általában hozzá vagyunk szokva a szőrös kis barátokhoz, akik az emberhez dörgölőzve egy egész bundát hagynak a nadrágon, és persze a szőrük mindenhol ott van. Rajta lesz a kanapén, a szőnyegen, és örülhetünk, hogyha az ebédbe nem kerül bele egy kevés. Persze a kinti macskáknál kicsit más a helyzet, ők kevesebbszer érintkeznek a benti környezettel, de a ragaszkodó gyerekek ruháin így is be fog kerülni a házba. Allergiás emberek így nem tudnak tartani ilyen cicákat, hiába szeretnének, és persze nem mindenki lehet kutyás sem, hogy élvezze az ugató társaságot. Nos, én mint macskaszőrallergiás, rátaláltam Donira, a Doni szfinxre.

Így találtam rá a Doni szfinxekre

Igazából sosem szerettem volna kopaszmacskát. Mindig az aranyos kis szőrös cicák nyűgöztek le, de sajnos hamar rá kellett jönnöm, hogy allergiás vagyok rájuk, és egy idő után már alig kapok levegőt a közelükben. Nincsen komoly allergiám, így egy ideig még elvagyok a macskákkal, de sosem tudnék sajátot tartani. Egy nap azonban a szintén allergiás barátnőmnél aludtam, akinek volt egy szfinx macskája, bár nem a Doni féle. Ekkor láttam meg, hogy a képeken általában ijesztően mutató szfinxek is csak macskák. Már az első pillanattól kezdve kedvesen dorombolt a macska, még az ölembe is mászott és a karomnak döntötte a fejét. Amikor végül elaludt rajtam, akkor döntöttem el, hogy nekem kell egy ilyen aranyos társaság otthonra. És így találtam rá a szfinxekre. És hogy miért éppen ez a fajta? Nos, a válasz egyszerű volt, végig lapoztam pár macskás könyvet és internetes oldalt is, megnéztem a legjobb véleményeket a témában, hogy milyen kopasz macskát érdemes örökbe fogadni, melyik a legkedvesebb és legszebb fajta. Sokan egyértelműen a Doni szfinxeket ajánlották, akik remek társaságot nyújtanak, kellemes a kinézetük és nagyon ragaszkodók a gazdájukhoz.

doni szfinx1_3

Mit kell tudni a Doni szfinxekről?

Mióta rátaláltam Donira (igen, kreatív módon így hívják a cicámat), teljesen megváltozott az életem. Végre szívesen megyek haza, mindig van társaságom, így másokkal is szeretném megosztani én is a tapasztalatimat, hogy legyen az internet még egy olyan ember, aki a Doni szfinxek támogatója. Így talán más is rátalál majd erre a fajtára ennek az írásnak köszönhetően, aminek én nagyon örülök még úgy is, hogy sosem fogom ezt megtudni biztosan.

Szóval a Doni szfinx: ezek erős, izmos állatok, nem olyan törékenyek, mint ahogy sokszor képeken látja az ember. Többfajta altípusuk is van, nem mindegyik szőrtelen, de nem is kifejezetten a klasszikus macska értelemben szőrös a másik két fajta, később ez a szőrréteg kihullik. A Doni szfinxek kopasz változatáról tudok csak pontosabban beszámolni persze. A bőre selymes és szép, egységes színe van, aranyosan redőzik be minden egyes mozdulatnál. Imádja, hogyha az ember ezeket a területeket masszírozza a törzsén és a fején. A macskák általában egyébként magasabb testhővel rendelkeznek az embereknél, de az a kopaszmacskáknál különösen érződik, hiszen nincs rajtuk vastag bunda, ami elnyelje a hőt, hanem konkrétan forrónak is érezheti az ember az érintésüket, és éppen ezért olyan jó odabújni hozzájuk.

A Doni szfinxek nevelése

A nevelésükről érdemes persze néhány extra információnak is utána nézni. Habár mindenki tudja, hogy mit igényel egy házi macska, a Doni szfinxek sok esetben eltérnek az átlagos nyávogó barátainktól. A bőrük szőrtelensége miatt például kifejezetten vigyázni kell annak épségére. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ez a macska sokszor fázhat, leéghet a napra menve, sőt még le is barnulhatnak a napsütéstől. Gyakran öltöztetik őket ruhákba, bár mindenkinek megvan arról a véleménye, hogy az állatok természetes mivoltát mennyire szabad elvenni. Személy szerint én nem öltöztetem a Doni szfinxemet, mert lakásban élünk, így ő is bent lakik velem a szobában. Itt az állandó hőmérséklet neki is kellemes, nem sokat látja a Napot, így nem is kell tőle megvédeni.

Amit az etetésükről tudni érdemes, hogy egy átlagos macskához képest sokat esznek, mert még náluk is magasabb a testhőmérsékletük, így sok kalóriát égetnek a nap folyamán. Érdemes tehát olyan tápot beszerezni a számukra, ami minőségi, hogy egyrészt eltelítse őket, másrészt hasznosulni is tudjanak a szervezetében az így felvett tápanyagok. Ha olcsó táppal etetjük a macskánkat, akkor csak az abban felhalmozott ballasztanyagok lépnek működésbe, ami eltelíti ugyan az állatokat, de semmilyen tápanyaggal nem gazdagítja a szervezetüket, pedig ez nagyon fontos lenne.

Megéri Doni szfinxet nevelni?

Számomra teljesen! Donival nagyon szeretjük egymást, minden szabadidőmet vele szeretem eltölteni. Az ágyamban együtt szoktunk játszani, nem kell attól tartanom, hogy a takaróm tiszta macskaszőr vagy bolha lesz. Emellett remek játszótárs egy olyan allergiás ember számára, mint én. Nekem tehát a Doni szfinxek létezése egy igazi ajándék, de mindazok számára is ajánlom a tartását, akik egyébként nem allergiások, csak megtetszett nekik ennek a macskának az aranyos kinézete.