Hogyan éljük túl a pollen allergia szezont?

Mi fán terem a pollen allergia?

Az augusztus-szeptember valóságos rémálom azoknak, akik érzékenyek a különböző pollenekre. Az allergia, így a pollen allergia is az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek normális esetben az egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Azokat az anyagokat, amelyek ilyen túlfokozott immunválaszt váltanak ki allergéneknek nevezzük. A virágon pollenje csak egy a sok lehetséges okozó közül. A pollenek esetében az illető a különféle növénypollenek fehérjéire érzékeny.  Ezek addig okoznak tüneteken, ameddig az adott növény virágzik, ezért bizonyos esetekben akár december-január tájékán is tapasztalhatunk tüneteket. A legfontosabb teendő, ha allergiás tüneteket tapasztalunk magunkon, hogy megtaláljuk, melyik anyag okozza őket. Így célzott kezelésekre is lehetőségünk nyílik.

Milyen tüneteket produkál a pollen allergia?

A pollen allergia által okozott leggyakoribb allergiás reakciók a bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek, amelyeket allergia elleni gyógyszerekkel vagy speciális immunterápiával viszonylag könnyű enyhíteni. A szervezet jellemzően ott mutat reakciót, ahol kapcsolatba lép a pollenekkel. A fentebb említett két terület éppen ilyen. A pollenek fehérjéi gyulladást okozó anyagokat szabadítanak fel a szervezetben. Mint például a hisztamin, amely kitágítja az ereket. Ennek következményeképp megduzzad orr nyálkahártyája, továbbá gyulladásba hozza a többi nyálkahártyát is. Ennek más egyéb tünete is lehet. Ha a pollen allergia minket is érint, akkor a viszkető orron és szemek kívül a következőket is tapasztalhatjuk:

  • Tüsszentési rohamok, melyek akár több percig is eltarthatnak
  • Kötőhártya-gyulladás
  • Kipirosodott és könnyező szemek
  • Duzzadt szemhéjak
  • Viszkető szájpadlás, torok
  • Száraz köhögés
  • Napközbeni fáradtság
  • Rossz közérzet
  • Végtagfájdalom
  • Bágyadtság

A tünetek súlyosságát a pollenkoncentráció mértéke határozza meg. Néhányak életét az allergia nagyon megnehezíti, akár fulladást is okoz. Ezekben az esetekben már lelkileg is igen nagy megterheltségről beszélünk.

Hogyan kezelhető a pollen allergia?

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb, ugyanakkor nem igazán megvalósítható megoldás a pollen allergia megelőzésére az, ha teljes mértékben elkerüljük az allergiát kiváltó anyagot. De mivel ezek az anyagok a levegőben vannak, arra pedig nekünk igen nagy szükségünk van, gyakorlatilag lehetetlen elkerülni őket. A levegőhöz hasonlóan mindenhol terjengenek. Csökkenthetjük a lehetőségét és tüneteinket gyakori hajmosással, a ruházat gyakori tisztításával, csukva tartott ablakokkal, de sajnos ezek egyáltalán nem pollen-biztos megoldások.

Egyszerű és elérhető megoldás a panaszok enyhítésére. Számos pollen allergia elleni gyógyszer kapható a patikákban, különböző formában. Szemcseppek, orrcseppek orrspray-k és tabletták közül választhatjuk ki a nekünk legkényelmesebb kezelési módon. Utóbbiak leggyakrabban antihisztaminokat és glükokortikoidokat tartalmaznak. A cetirizin és loratadin hatóanyagú antihisztaminok vényre és vény nélkül is kaphatóak, míg más készítmények csak orvosi rendelvényre. Átmeneti panaszokra alkalmasak a vény nélküli készítmények, tartós tünetek esetében azonban keressük fel háziorvosunkat, aki akár hosszútávú megoldást is tud javasolni. A gyógyszerkészítmények sokat segítenek a tünetek enyhítésében, ami az életminőségre is hatással van. Sajnos azonban nem tudják az allergia kiváltó okát megszüntetni, orvosolni.

Léteznek már terápiás kezelések is, amelyeknek az a céljuk, hogy hosszú távon mérsékeljék a szervezett túlérzékenységét, s ezáltal megszüntessék az allergiás reakciókat. Ezek az úgynevezett immunterápiák, vagy más néven hiposzenzibilizáció. A hiposzenzibilizáció az egyetlen módszer, ami meggátolhatja a tünetek súlyosbodását, illetve a további allergiák vagy az asztma kialakulását. Egyelőre kevesen vágnak bele, annak ellenére, hogy meglepően jó eredményeket érnek már el ezekkel a kezelésekkel. Még meglehetősen kísérleti szakaszban van, de szintén sok pozitív eredmény született már az allergia hypnotherápiával történő kezeléséről.

Pollen allergia biztos otthon?

A pollen allergia éjszaka sem hagyja az érintetteket. Ha az allergiát kiváltó növény éppen virágzik, szellőztessünk minél kevesebbet, a légfrissítést oldjuk meg alternatív eszközökkel vagy éjszaka. Ruháinkat és ágyneműinket is cseréljük akár naponta, hogy a rajta lévő virágporral minél kevesebbet érintkezzünk. A gyakori, nedves törlőkendővel végzett portörlés, a ruhák naponta történő váltása, az ágynemű minél gyakrabban történő cseréje és a szintén naponta történő hajmosás szintén segíthetnek valamennyit a tünetek mérséklésében, amit a panaszok további enyhítésére szolgáló gyógyszerszedéssel is ki lehet egészíteni a kritikus időszakokban.

Amennyiben lehetőségünk van rá, szerezzünk be modern légtisztító berendezést. Ezek nem csak az allergénektől, hanem a penészgombáktól is megszabadítanak bennünket.