Labordiagnosztika egy sportoló életében

Hogyan segítheti mindennapjainkat a labordiagnosztika?

A labordiagnosztikai vizsgálatok ezer meg ezer fajtája létezik, mindegyik más és más eredményt adva, segítve az ember mindennapjait. Ezek közé tartozik számos szint mérése, hormonok, vitaminok, tápanyagok és még sorolhatnám. Mindegyik vizsgálatnak megvan a maga haszna, azonban most a fő témánk az lesz, hogyan segítheti a sportolók mindennapjait, fejlődését és előremenetelét az, hogyha rendszeresen végeztetnek labordiagnosztikai vizsgálatokat. Nézzük is meg ezeket a lehetőségeket. 

Mit mutat ki a sportolóknak tervezett labordiagnosztika?

A labordiagnosztika sportolók esetében is teljesen eltérő lehet. Hogyha megnézünk egy klinikát, amely több csomagot is kínál, akkor láthatjuk, hogy legalább 4-5, de akár több részre is bonthatják a kínálatot. Ez persze jó, mert ha sportol is valaki, az nem jelenti rögtön azt, hogy olimpikon. A SYNLAB oldala például eleve szétválasztja a kategóriákat heti ötnél több és kevesebb edzésre, így könnyítve meg a döntést. Persze nem kell kötelezően egyiket sem választani, mi magunk dönthetünk arról, hogy melyik lesz számunkra az ideális megoldás. Ugyanezen az oldalon találhatunk olyan csomagokat, amelyek inkább a rekreációs, vagy kezdő sportolásra mennek rá, de egészen komoly, súlyzós edzésekhez is megvan a tökéletes labordiagnosztika. A SYNLAB-nál még külön a férfi edzésekhez is található csomag, ami a hormonszintekre és férfiaknál előforduló problémákra különös figyelemmel ügyel. 

labordiagnosztika_pic1

A labordiagnosztika tehát mindenkinek egy kicsit más. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a tápanyagszintek vannak vizsgálva, amelyekhez dietetikai segítség is igénybe vehető a későbbiekben. Vannak még ásványi anyagok, vitaminok, hormonszintek megnézve, de egy labordiagnosztika vizsgálatból még számos dolog kiderülhet. A súlyemeléses edzések során például fokozott veszélynek van kitéve az ember. Persze az izom növekedés jó dolog, azonban sok tényező mehet félre, gyulladások keletkezhetnek az izomszakadások miatt, amit talán egy ideig nem is érzünk, csak amikor már komolyabb a baj. 

A labordiagnosztika mint megelőzés

A labordiagnosztika megelőzésként is működhet. Mindenkivel előfordulhat, hogy valamilyen rejtett kellemetlenség okozta baj miatt nem sportolhat egy ideig vagy akár örökké. Ezeket a problémákat, hogyha időben észreveszik, és megfelelően kezelik, akkor sok jobb kimenetellel is elviselhetők. Talán több orvosi látogatásra lesz szükség most, de a későbbi életét alapozhatja meg az ember azzal, hogyha rendszeresen végeztet vizsgálatokat, és a legkisebb tüneteket sem hagyja figyelmen kívül. 

Sok szempontból fontos a megelőzés, gyakorlatilag az egész állóképességünket befolyásolni képes az, hogy hogyan figyelünk a testünkre. Azonban a külső jelek és a belső érzések nem mindig elegendők, és persze a mérleg meg a centi sem mindegy. Jobban meg kell ismerkednünk a számokkal, a labordiagnosztika eredményeivel, hogy ezeken az értékeken javítva jobban érezzük magunkat a testünkben, könnyebben és kényelmesebben tudjunk fejlődni. 

labordiagnosztika_pic2

Dietetika és labordiagnosztika

Hogyha azonban teljes körűen fel szeretnénk készülni minden eshetőségre, és a legjobbat kihozni magunkból, akkor a laboreredmények önmagukban nem lesznek kielégítők. Ezzel ugyanis még nem tudtuk meg, hogy az eredmények normalizáslása érdekében mit tudunk tenni, hogyan tudunk felkészülni mindenre. Ebben lehet segítségünkre a dietetika. A normál értékektől való eltérések nagy részét tudjuk helyes táplálkozással kezelni, amely kifejezetten erre megy rá, és néhány hét alatt gyakorlatilag korrigálni tudjuk az eltéréseket, hogyha betartjuk a dietetikus tanácsait lépésről lépésre. 

Persze a dietetika mindenképpen hasznos és valamilyen szinten mindig személyre szabott is, azonban egy konkrét számokból álló laborvizsgálat még jobban be tudja biztosítani azt, hogy a lehető legjobb kezelést kapjuk. Egy sportoló életében a helyes és rendszeres edzés mellett mindenképpen a táplálkozás a legfontosabb kérdés, így a dietetika elengedhetetlen mindazok számára, akik komolyan veszik a karrierjüket. Akkor is jól jöhet persze a tanácsadás, hogyha az ember azért nem profi, de szeretne minél hatékonyabban építeni izomzatot, leadni a súlyfelesleget, vagy egyszerűen csak szeretne megtanulni helyesen étkezni. 

A labordiagnosztika tehát…

A laborvizsgálat tehát egy mindenképpen hasznos és szükséges szolgáltatás, hogyha az ember szeretné jól csinálni a sportolást, és odafigyelni saját magára, szakemberek tudásának segítségével. Én mindenkinek ajánlani tudom legalább egy alap csomag elvégeztetését, akkor is, hogyha éppen csak elkezdtek sportolni, hiszen éppen ekkor van szükség a legnagyobb lökésre, amit az eredményeink javításával könnyen el tudunk érni. A mozgás egyszerűbb lesz, az ember később fogja kimerültnek érezni magát, és persze mindenképpen jót tesz az ember általános egészségi állapotának is, hogyha a labordiagnosztikai vizsgálatok figyelembe vételéhez igazítja a mindennapjait. A munka, az edzés, a tanulás is jobban fog menni, és még az emberi kapcsolatainkon is javíthat, hogyha kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek vagyunk.