Meghittség és móka: beltéri led szalag a babaszobába

Használhatunk beltéri led szalagot a babaszobában?

Mindig is lenyűgözött, hogy milyen lakberendezési bravúrokra képes egy egyszerű beltéri led szalag és némi kreativitás. Ha emellé még egy barkács kéz is akad a családban, aki nem mellesleg ért valamennyit a villanyszereléshez, akkor minden adott elképzeléseink megvalósításához. Hamarosan aktuálissá vállik a babaszoba gondolata, ezért már most inspirációkat gyűjtök a kialakításához. Sosem túl korai számba venni a lehetőségeket. A gyerekek szobája, különösen a piciké, nagy odafigyelést igényel véleményem szerint. Sosem hallottam még kismamákat arról beszélni, hogy mennyire előrelátók voltak a jövevény szobájának megvilágításának kialakításánál, pedig ez a babavárás egyik sarkalatos pontja. Nappal a gyerekeknek rengeteg természetes fényre van szükségük. Ha rossz az idő, esetleg közeledik az este, a napfény eltűnik, de ilyenkor is fontos, hogy a gyermek megfelelően lásson. A meleg fényű led izzók és led szalagok ideálisak játékhoz, meséléshez, de nem a legalkalmasabbak a tanuláshoz. A tanulás koncentrációt igényel, amit a hideg fehér fényű izzók vagy beltéri led szalagok tudnak biztosítani.

Éjjeli mesevilág: hideg vagy meleg fényű beltéri led szalag

Ez az információ később még hasznos lesz nekünk, de egyelőre, mi egy babát várunk magunk közé. A meleg fény kellemes, nyugtató környezet tud teremteni a picinek és az anyukának is. Ez áll a legközelebb a természetes napfényhez, és nem annyira erős a fénye, így nem bántja a baba érzékeny szemét. Különösen akkor nem túl erős a fényforrás, ha beltéri led szalaggal kombináljuk, aminek állítható a fényerőssége. Így, ha éjszaka menni kell a picihez etetni vagy pelenkát cserélni, pont annyira fogunk látni, amennyire szükséges, de a babát nem fogja zavarni az alvásban. Később persze előfordul, hogy gyermekünk kérezkedik át a mi szobánkba. Nem szeretnénk, ha a sötétbe bukdácsolva baja esne. A beltéri led szalag azért is nagyon szimpatikus, mert egészen varázslatos miliőt lehet vele teremteni. Különösen akkor, ha a gipszkarton mennyezeten apró lyukak vannak, és ez van belülről megvilágítva. Akkor a végeredmény olyan, mintha a csillagos ég lenne a fejünk felett. A led szalag arra is használható, hogy felhőket formázzunk belőlük a falra, amit aztán formával lefedünk, így csak a körvonal alatt világít. Bevallom engem teljesen lenyűgözött az az ötlet, hogy nem a mennyezeti stukkó alá van rejtve a beltéri led szalag, hanem a padlónál futó szegélybe. Így mindenki látja, merre lép és senki sem esik orra. Főleg a tapogatódzó kis felfedezőnk.

A beltéri led szalag biztonságosabb

Emlékszem, többször előfordult velem, hogy gyerekként puszta kíváncsiságból a kezembe fogtak egy izzót, majd el is dobtam, ugyanis rettenetesen forró volt. Nem lehetett rátenni semmit, sőt még a közelébe sem, mert tűzveszélyes volt. Ahogy a weboldal is kiemeli, a led szalagok és izzók, amennyiben megfelelő minőségűek, nem melegszenek, így biztonságos elhelyezhetők bárhová a szobában. Amikor már kúszik mászik, mindent meg akar fogni, felhúzódzkodik rajta, szájába vesz és lever. A ledek nem törékenyek, így biztosítva vannak a tipegő felfedezőtől, és a szigetelésük is megfelelő, így nem kell félni attól, hogy baleset éri a gyereket. Később, ha már nagyobb lesz, a beltéri led szalagokat az ágy kerete alá rögzíthetjük. Biztos vagyok benne, hogy rajongani fog ezért az egyedi ötletért. A beltéri LED szalagok között találunk olyanokat, amelyek különösen erős fényerővel rendelkeznek. Ez egy íróasztal polc alóli megvilágításával kellemes és kellően erős fényt ad a leckék megírásához.

Beltéri led szalag: az ideális fényerősség

Állítható beltéri led szalag azért is praktikus, mert a babának meg kell tanulnia megkülönböztetnie a napszakokat. A napszakok változása egy idő után rutinná alakul, és segít a kicsinek az alvás és ébrenlét szakaszai közti eligazodásban. Mivel a led szalag számos esetben állítható, fénye akár teljesen meg is szüntethető, a baba kialakuló bioritmusába nem zavar bele. A félhomály a szülőknek az igazán nagy segítségét az éjszakai sírásokkor. A pici nem szereti, ha hirtelen, erős fény támad körülötte, de a fokozatosan világosodó beltéri led szalag segít ennek a problémának a kiküszöbölésében. Így nem megy ki az álom a szeméből, nem fog diszkomfortot érezni, és mi magunk sem vakulunk meg a hirtelen világosságtól.

Varázslatos hangulatot teremthet a beltéri led szalag

A gondosan megtervezett világításnak nem csak funkcionális haszna van, hanem a fényekkel barátságos, egyedi hangulatot adhatunk a gyermekünknek. Ettől is lesz az ő saját kis kuckója. A kedvencem az éjszaka égboltot imitáló megoldás, pontosan emiatt. Ahogy cseperedik, felfedezi a környezetét, és azt szeretném, hogy lenyűgözze a szoba, amit maga körül lát. A fények, színek, formák érdekes a számukra. Ha esetleg a lurkó később félni fog éjszaka a sötétben, nem lesz szükség arra, hogy a fő fényforrásnak szánt lámpát felkapcsoljuk neki, mert a beltéri led szalag pont elegendő fényt ad ahhoz, hogy biztonságérzettel töltse el. A túl erős fény csak nehezíteni a visszaalvást.