Mik azok a tervező szoftverek és mire valók?

Mik azok a tervező szoftverek?

A tervező szoftverek, vagyis CAD (computer-aided design) programok olyan eszközök, amelyek mérnökök és más tervezési szakemberek tervezési munkáját segítik. Jelenleg kétdimenziós, tehát síkbeli, és háromdimenziós, tehát térbeli tervező szoftverek vannak. A vektor-grafikai (2D) megoldásokon át a parametrikus felület- és szilárdtest modellező rendszerekig (3D), rengeteg féle megoldással találkozhatunk. Mára már elengedhetetlen eszközök az építőmérnökök, építészmérnökök és a gépészmérnökök számára. Abban az esetben, ha 3D-s modellezésre van szükségünk, szintén kikerülhetetlen a tervező szoftver használata, és akár egyedi NYÁK (nyomtatott áramkör) tervezésére is használhatóak. Összeségében gyártmányok tervezésére és fejlesztésére valók. Ezek a termékek közvetlen felhasználásra is kerülhetnek, vagy közbensők, amelyeket más gyártmányokhoz használnak fel. Elterjedésük annak köszönhető, hogy nem csak megkönnyítik a tervezői munkafolyamatot, de a munkaidőt is jelentősen redukálják. Ezen felül a tervező szoftverek készített tervek minősége magasan felülmúlja a hagyományos, vagy más programokkal készített tervekét. A program lehetővé tette, hogy egy platformon belül minden munkafázis elvégezhető legyen, így nincs szükség három-négy másik szakemberre. Ez sajnos egyes szakmák megszűnését is eredményezte, de ez nem vetette vissza a programok széleskörű elterjedését.

Milyen területen alkalmazhatóak a tervező szoftverek?

Számos alkalmazási területe van a CAD szoftvereknek. Szakmai vagy hobbi céllal is használatóak, ami összefügg a 3D-s nyomtatás elterjedésével is. A legnépszerűbb az építészetben, a gépészetben és a gyártási tervezés terén. A mérnöki tervezésben használják koncepcionális tervezéshez, részletszerkesztéshez, analízishez, a gyártási módszerek meghatározásához is egyaránt. Szerszámok és alkatrészek modellezéséhez, gyártási tervének létrehozásához is alkalmasak. A fogászatban is használják őket. Hagyományos műszaki rajzokat is elő lehet állítani, amennyiben 2D tervező szoftvert használunk. A fejlettebb programok át tudják konvertálni a síkbeli alakzatokat térbe, és versa. Tehát, mint látjuk, a legtöbb kapcsolódó szakma elképzelhetetlen CAD szoftver nélkül, és már azt is tudjuk, miért.

Általános 2D a tervező szoftverek

Két dimenziós CAD szoftver tisztán digitális tervezési eszköz. Vonalak, ívek fejezik ki a 3D modell által használt rajz sztenderdeket. A CAD szoftverek eredetileg egyszerű, kétdimenziós rajzolóprogramok voltak. Ez a fajta program elsősorban a gépészet vagy más műszaki területeken remekel. Voltaképpen a régi rajztáblát váltja fel. A villamostervezésnél segítséget nyújt a NYÁK tervezésén kívül az intelligens huzalozáshoz és alkatrész csatlakoztatáshoz is. A kétdimenziós tervezők ára kedvezőbb és használata egyszerűbb. Kompatibilis fájkiterjesztéssel dolgoznak, így mentés után nem okoz gondot az adatcsere. Ezek a programok azonban meglehetősen kötöttek. Amennyiben változtatnunk kell a terveket, az időigényes lehet.

Az építészeken kívül a számítógépes rajzolást több rokon terület is használja, például az általános mérnök utak, vasutak, vízelvezetés és csatornahálózat tervezésére, térképészet és kartográfia stb.

Általános 3D a tervező szoftverek

A háromdimenziós tervező szoftverek intelligensebbek, időt takarítanak meg a szakembereknek. Természetesen költségesebbek, ami érthető, mert sokkal több funkció van egy 3D-s CAD programban, mint egy 2D-s verzióban. A modellező programoktól különböznek. Egy 3D-s nyomtatásra szánt tervet nem tudunk egy modellező programba nyomtatáskész állapotúra hozni. Ehhez mindenképpen egy tervező szoftverre van szükségünk, amelyek meghatározott paramétereket adnak a modellnek. Hálós szerkezetű, úgynevezett drótvázas geometrikus képpel dolgoznak. Látványtervek létrehozására is használhatóak.

Általában minden ilyen program rendelkezik instant alakzatokkal, amelyek megkönnyítik és felgyorsítják a munkát. Előnyük a modell könnyű változtathatósága és változatok készíthetősége, a szabványos alkatrészek automatikus generálása, tervek szimulációja legyártandó prototípusok elkészítése nélkül, tervrészletek újbóli felhasználása stb.

Akármelyik mellett döntsünk is, nem feltétlenül kell megvennünk, akár ki is bérelhetünk egyet a Terc oldalán: https://www.terc.hu/oldal/vasarlas-vagy-berles.

Ingyenes vagy kalóz tervező szoftverek?

Számtalan ingyenes CAD szoftver található a piacon, amelyek egytől-egyik alkalmasak a munkavégzésre. Kalóz verziókat azonban több szempontból sem érdemes használni. Ezeknek a programoknak nincs műszaki támogatása. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a felhasználó nem kap műszaki segélynyújtást, vagyis bármilyen probléma merül fel, egyedül kell megoldania. Ugyanez igaz a betanulásra, oktatásra. Talán a legfontosabb érv az, hogy a kalóz programok nem frissülnek, mivel a szoftverkövetés ki van iktatva. Ezáltal a felhasználó egy elavult programot kénytelen használni. Arról nem is beszélve, hogy ha a felhasználó lebukik, annak súlyos anyagi és jogi következménye van. A várható “büntetés” költsége legfőképpen az adott CAD/CAM rendszert fejlesztő cég “üzletpolitikájától” függ.