Mikor sürgős a futómű javítás?

Miért esedékes a futómű javítás?

Gépjármű tulajdonosaként fel kell tudnunk ismerni az autó különböző hibáit. Ezek általában kisebb, nagyobb rendellenességek, de más alkatrészek meghibásodásához, súlyosabb esetben akár balesethez is vezethetnek. Ha ezeket tapasztaljuk haladéktalanul iktassunk be egy futómű javítás alkalmat. Sokszor az emberek azt hiszik, hogy csak a lengéscsillapítóval van probléma, de ez mindössze egy alkatrész a sok közül, ami érintett lehet. A problémák a téli szezon végén a leggyakoribb köszönhetően a nehezebb közlekedési viszonyoknak, a megszaporodott kátyúkároknak. Gyakran az autótulajdonosok figyelmen kívül hagyják a jeleket, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ezzel nagyban növelik a baleset kockázatát. A futómű javítás nem csak biztonságosabbá teszi az utazást, de hosszú távon a költségek csak rakódni fognak, ha nem kezeljük időben a problémát.

Esedékessé vállik a futómű javítás, ha ráz a kormány

Baj van, ha ráz a kormány. Ez adódhat az abroncsok kopottsága vagy a házi körülmények között történő csere miatt, de más esetben a futómű szorul javításra. Ez a hiba általában meghatározott sebességtartományok között jelentkezik. Vagy az utazósebességre, de egyes meghibásodások esetében akár az indulási sebességekre is. Ugyanilyen kormányrázkódás jelentkezhet a fékutakon. Ha ez a probléma jelentkezik nézessük át az autónknak, szükség esetén jelentkezzünk be egy futómű javításra is.

Kell a futómű javítás, ha jobbra vagy balra húz a kormány

Ez szintén egy olyan probléma, ami akkor is jelentkezhet, ha nem megfelelő a légnyomás az egyik abroncsban. Ugyanakkor ez az egyik leggyakoribb futómű hiba is, ami a megfelelő beállítás hiányából adódik. A futómű könnyedén elállítódhat egy nagyobb úthiba vagy padka miatt. Nincs szükség hozzá semmilyen egyedi körülményre. Ilyenkor mind a kerékdőlés, mind a csapdőlés és mind a kerékösszetartás ellenőrzése szükséges. A rossz kerékdőlés a gumiabroncsok belső vagy külső élének kopásához vezet, valamint csökken a gépjármű stabilitása is. A kerékösszetartás vagy széttartás alul- vagy túlkormányzott vezetést eredményez. A futómű javítás hiányában az autónk fokozottan balesetveszélyessé vállik.

Futómű javítás, ha felüt vagy kopog a futómű

A futómű javítás, a lengőkar szilent cseréje jelentheti a megoldást erre a problémára. A gumiból készült szilentek tönkremehetnek, megkeményedhetnek, elveszthetik a rugalmasságukat, megrepedhetnek, és akár el is szakadhatnak. A szakadás miatt a lengőkarok lógva maradnak, így bizonytalanabb az úttartás. Ennek a tünete a kopogó hang is. A lengőkar kapcsolja össze a csonkállványt és az alsó lengőkart. Lehetővé teszi, hogy a csonkállvány szabadon elfordulhasson anélkül, hogy a kapcsolódás megszűnne. A kopása miatt az alkatrész lóg, ez pedig kopogó hanghoz vezet. A futómű javítás sajnos nem elég, ezt az alkatrészt ki kell cseréltetni.

Futómű javítás, ha nehéz az iránytartás

Bizonyára nem kell külön hangsúlyozni, milyen veszélyei vannak annak, ha a gépjármű nehezebben irányítható, nem engedelmeskedik úgy, ahogy kellene. Ennek oka valószínűleg a függőleges stabilizátorpálcák vagy a vízszintes stabilizátorrúd szilentek kopottsága. A futómű javításnál szükséges a kopott alkatrészek cseréje.

Futómű javítás, ha pattog az autó vagy csúszik az úton

Lehet, hogy csak túllettek fújva az abroncsok és ezért keményebbek a szükségesnél, de az is lehet, hogy a futómű javítás szükséges. Ez a problémát a féltengelycsukló meghibásodása is okozhatja. Ilyenkor az egyetlen lehetőségünk a futómű javítás. Válasszunk megbízható műhelyt és jelentkezzünk be a http://cool-mobil.hu/futomu-javitas/ oldalon.

Futómű javítás, ha kattog, surlódó hangot ad ki az autó menet közben

Sok esetben a kerékagycsapágy hibája tehető felelőssé az ilyen jellegű hangokért, de ugyanakkor érdemes a felnit és a gumit is ellenőrizni. Egy-egy beszoruló tárgy is különös hangokat okozhat. A futómű javítás megoldja ezt a problémát és megelőzi a hosszú távú következményeket.

Futómű javítás, ha nehezen, egyenetlenül tekerhető a kormány

Elsőre valószínűleg a kormánymű meghibásodása jut eszünkben, de ugyanúgy felelősség tehető a futómű is ezért a jelenségért. A problémát sok esetben egyszerűen a szervóolaj elszennyeződése okozza. Ilyenkor újat kell bele tölteni, ez a legtöbb estben megoldja a gondot. Az is előfordulhat, hogy túl kicsi a nyomás az első kerekekben. Ez viszonylag könnyen kezelhető, bármelyik benzinkúton megoldható.

Mi történik, ha elsumákoljuk a futómű javítás?

Bármelyik problémát is tapasztaljuk, ne halogassuk a futómű javítást. A javítást pedig bízzuk hozzáértő szakemberre, képzett autószerelőre. Az otthoni barkácsolással csak tovább ronthatjuk a problémát. Mindig, ha valami rendellenes viselkedést tapasztalunk autónkon, az növeli a balesetveszély kockázatát. Jobb félni, mint megijedni. Itt nem csak az autónk minőségéről van szó, de akár saját vagy mások testi épségéről is. A költségek idővel rakódni fognak, így már csak ezért sem érdemes húzni a futóm javítást.