Milyen a modern munkásszállás?

Munkásszállás anno

Tegye fel a kezét, akinek a munkásszállás kifejezésről azonnal Cseh Tamás örökbecsű nótája ugrik be? „Örvendezett a munkásszállás, megszűnt a nők utáni rohangálás”. Megállom, hogy ne énekeljem végig. Sokunk fejében él ez a kép, ahol a rendszer fonákságai révén munkásként tengődik a művész, az értelmiségi és a szakmunkás is, egy izgalmas közös élménytől gazdagodva, melytől a vastag füsttől átláthatatlan és sárgálló függönyös kocsmák közegében intellektuális beszélgetések ugyanúgy szárnyra kapnak, mint részeges verekedések. Napjainkra azonban az értelmiség ritkán kényszerül vissza a munkáséletbe és ennek megfelelően némi sznob távolságtartással gondol arra az időszakra, mi mintha bohém ifjúságából köszöntene vissza, de jelen korához már nem méltó viselkedés.

Ha pedig kivonul a fenti képből az intellektuel, akkor mi marad a fejünkben? A kosz, a dohányfüst, a lepukkantság. És azt kell mondjam, ez a kép is igencsak idejétmúlt és a mai valósággal ugyanúgy köszönőviszonyban sincs, mit a fenti kép bármely másik eleme. És bér Cseh Tamásnak nagy hódolója vagyok és ez az örökbecsű szám minden alkalommal eszembe jut, ha meglátom a szót, munkásszállás, mégis azt kell mondjam, hogy ez csak egy korrajz, egy lelet, aminek a mai valóságunkhoz az ég egy adta világon semmi, de semmi köze nincs már. Nézzük meg, mi is az igazság akkor ma?

A munkásszállás szemben támasztott igények

Már csak azért sem lehetne ugyanolyan egy munkásszállás ma, mint volt ötven évvel ezelőtt, mert teljesen másak az igények is. Illetve, valljuk be, már a fenti kép is egy kicsit torzult annak megfelelően, hogy hogyan gondolunk vissza arra az időszakra. Mert attól, hogy egy szállás szerény, kell feltétlenül lepukkant is legyen? Korántsem. Számos munkásszállást találhattunk már anno is, amit azért rendszeresen takarítottak és ahol a konyhán étkezni nem jelentett automatikus ételmérgezést, hiszen ennek akkor ugyanúgy vészes következményei lettek volna, mint manapság. Az tehát szögezzük le, hogy a tisztaság igénye nem új keletű, és igenis engedjük meg a feltételezést, hogy régen is volt tisztaság. Ma viszont mindenképp.

Emellett a kor is rendelkezésünkre bocsátott egy csomó olyan lehetőséget, minek kapcsán magasabb igényeket táplálunk már. Például nagyon ritka, aki hetente hazahordja a mosnivalóját, ehelyett elterjedtebb, hogy a legjobb munkásszállások mosatási lehetőséget is biztosítanak. Ugyanígy nem egy közös hűtő van a folyosón, a legtöbb helyen már szobánként találunk egyet, melynek agy valószínűség szerint fagyasztója is van, lehetővé téve, hogy minden napra jusson a hazai kosztból és ne az első három napban kelljen mindent felélnünk, mielőtt megromlik, utána pedig szalámis zsömlén tengődni a további négy napban.

A konyha használata természetesen szintén nem új keletű, de egy munkásszálláson napjainkra már alapnak számít. Legyen hely főzni, legyen lehetőség a bevásárlásra, az ételek eltárolására. Hiszen egy bolognait összedobni vagy egy rántottát, egy a konyhában tehetségtelen ember számára sem akkora kihívás – ehetőnek ehető lesz. Emellett persze nem baj, ha a környéken van bolt, netán dohánybolt is, vagy ne adj Isten egy teljes bevásárlóközpont vagy egy nagyobb hipermarket.

A fontosabb azonban az elhelyezkedésben a jó közlekedés. Ez egyszerre jelenti azt, hogy közel legyen a munkavégzés helye – elvégre nem azért alszik valaki munkásszálláson a saját otthona helyett, hogy még onnan is egy órájába teljen beérni a munkavégzés helyszínére – illetve egy jó közlekedési csomópont, legyen az tömegközlekedés, vagy autópálya felhajtó. Lesz, aki olykor be szeretne jutni egy városközpontba szórakozást találni, vagy egyszerűen csak elütni az időt, ha nem a bevásárlás érdekében. Praktikus, ha ez nem tart tovább, mint negyven perc. Ugyanez igaz a munkába járásra.

A munkásszállásra sokan érkeznek majd autóval, akkor is, ha a napi munkába járáshoz nem veszik majd igénybe. Ezt pedig jó valahol úgy letenni, hogy ne kelljen naponta rágni a körmünket a biztonságáért, hovatovább ne kelljen parkoló díjat fizetni érte. Úgyhogy a parkolóval rendelkező munkásszállások máris előnyben vannak. Ami pedig végképp modern, de teljesen alapvető elvárás, az a wifi hozzáférés a szobákban. Manapság szinte mindenkinek okos telefonja van, ez jelent szórakozást, információ elérést, de ezáltal tartjuk szeretteinkkel is a kapcsolatot. Fontos eszköz és az ingyen wifi is alapvető ezáltal egy munkásszállás kínálatában.

Ki választja a munkásszállást manapság?

Magától értetődően a munkások alkotják a legszélesebb célcsoportot. De ez nem jelenti, hogy csak munkások lépnének kapcsolatba egy-egy munkásszállással. Nemes egyszerűséggel van, mikor a gyár, vagy építkezési vállalat keres egy nagyobb csoportnak helyet. Praktikus őket egy szálláson elhelyezni, mert akkor akár egy külön buszjárattal is megoldható a napi munkába járás. Nem lesznek késések, mindenki tudja, hánykor érnek oda, egyszerre állnak munkába és a cég is biztos lehet benne, megfelelő lakhatási körülményeket biztosított-e a dolgozóinak?

Emellett nyilván egyenként is megtalálhatják a munkások a munkásszállást, és egyenként akár turisták, hátizsákos diákok is megfordulhatnak erre. Hiszen amit felsoroltunk, ajánlott-e kevesebbet, mint egy hostel? Cseppet sem. Árban hasonló, ha elhelyezkedésében nem is mindig a városközpontban találhatóak, de egy munkásszállás sem zárkózik el az ilyen jellegű megkeresésektől. Ugyanez igaz a diákcsoportokra is, nem egy osztálykirándulás vagy táboroztatás indul munkásszállásról.