Mire figyelj személygépkocsi kölcsönzés esetén?

Mikor szükséges a személygépkocsi kölcsönzés?

A mindennapokban általában valamilyen módon megoldjuk a saját közlekedésünket. Gyaloglunk, használjuk a tömegközlekedést, jobb esetben bringázunk, van egy autónk. A napi rutnban így vagy úgy, de ingázunk és egyik helyről csak eljutunk a másikra. Vannak azonban élethelyzetek, mikor a személygépkocsi kölcsönzés a legjobb megoldás. Ilyenkor egyrészt érdemes mérlegelni, hogy biztosan megéri-e, hiszen bérelni nyilván költségesebb megoldást jelent, mint a sajátunkat használni. Ugyanakkor olyan előnyöket is jelent, amiket nem biztos, hogy a saját autónk meg tud nekünk adni. Melyek is ezek az esetek és mikor mire kell ügyelni személygépkocsi kölcsönzés során?

A személygépkocsi kölcsönzés tipikus esetei

Ki ne látott volna már lánybúcsús csajokat kihajolni egy luxus limuzin tetejéből vagy friss házasokat elhajtani egy oldtimer verdával a templomtól a lakodalmi helyszínig? Néha egyszerűen az alkalom szüli a személygépkocsi kölcsönzést, mert a mindennapokban fenntartani egy ilyen verdát, pláne parkolni egy limuzinnal nem épp praktikus megoldás. Viszont a hangulat, az alkalom kedvéért egyszer bizony bevállalja az ember. Ezekben az alkalmakban fölösleges az anyagi megtérülést keresnünk, hiszen itt az élményt vesszük meg, és azt nagy valószínűséggel mindenki képes eldönteni magának.

Emellett gyakran adódnak olyan alkalmak, mikor egy bizonyos funkcióra van szükségünk. Lakókocsi kéne a nyaraláshoz? Valószínűleg külön ezért nem veszünk egyet. Vagy legalábbis nagyon sokszor kellene nyaralnunk, hogy meg is térüljön, sokkal valószínűbb, hogy bérlünk egyet. Így a fenntartással, tárolással nem kell bajlódnunk, viszont egy nyaralásra kifejezetten poén, ha a horgászhaverokkal együtt megyünk egy tóra és sátrazás, lakókocsizás mellett élvezzük a természet lágy ölét.

Szintén alkalom szüli azt a lehetőséget, mikor többen vagyunk, mint ahányan egy öt fős autóba beférnénk. Mert miért ne akarhatnánk akár nyolcan vagy tizenketten együtt utazni? Erre adódhat alkalom magánemberként, de céges rendezvények esetén talán valószínűbb, hogy kisbuszra van szükség. Pláne, ha belekalkuláljuk, hogy mindenki csomaggal lesz, sokkal kényelmesebb nyolc főt egy kisbusszal fuvarozni, mint két személyautóval és itt már vélhetően gazdaságosabb is, kettő helyett egyre fizetni a benzint, sofőrt és biztosításokat.

Persze mindezek mellett számos egyedi igényünk is lehet, ami miatt a személygépkocsi kölcsönzés a legjobb megoldás, lehet, hogy épp lerobbant a sajátunk, de okvetlenül utaznunk kell és nincs céges flotta, ahonnan igényelhetnénk egyet. A leggyakoribb személygépkocsi kölcsönzés azonban mégiscsak az, amikor az ember külföldre utazik és ott bérel magának autót.

Személygépkocsi kölcsönzés külföldön

Magyarország nem akkora, hogyha Sopronból Békéscsabára kell eljutnunk, inkább tömegközlekedéssel oldjuk meg és helyszínen bérlünk autót. Ellenben mondjuk az Egyesült Államokkal, ahol ez országon belül is indokolt lehet. Viszont könnyen előfordulhat, hogy nem azzal akarjuk tölteni a szabadságunk első két napját, hogy vezetünk és sokkal kevésbé fárasztó is, ha pihenni tudunk az utazás során, és csak a helyszínen ülünk autóba. Mire kell ilyenkor odafigyelnünk?

A személygépkocsi kölcsönzést nyilván még otthonról indítjuk el, hiszen ezeket előre le kell foglalni. Érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni, mert ahogy fogynak a rendelkezésre álló autók, úgy emelkednek az árak. Ha bármilyen speciális igényünk van méretben, vagy esetleg automata váltósat akarunk, azt is érdemes még otthon kitalálni. Az ár összehasonlítás sajnos nem egy egyszerű menet, hiszen sok helyen máshogy kalkulálódik a személygépkocsi kölcsönzés, és nehéz egységessé tenni. Repterek, szállás összehasonlító cégek honlapjain találni azért ilyen próbálkozásokat is.

Mindenképpen nézzük meg, mennyit számolnak fel benzinre, hiszen elvben teli tankkal kapjuk és azzal is adjuk le az autót. Gyakorlatban persze, ha nem így történik, a hiányzó benzint a személygépkocsi kölcsönzés szerződésében foglalt áron adják hozzá a bérleti árhoz. Nem biztos, hogy így éri meg nekünk inkább. A biztosításon szintén nem érdemes spórolni, mégis ritkán van benne az alap árban. Itt fontos előre átgondolni, hány sofőrre tervezzük, mert csak akkor vagyunk biztosítva, ha az a konkrét sofőr vezetett. Ha bármilyen extra igényünk van a személygépkocsi kölcsönzés során, mint gyerekülés, azt is fejben adjuk hozzá, hiszen az alapdíjba ezek nem tartoznak bele.

Amire mindenképpen ügyeljünk, az a kocsi állapota az átvétel során. Nagyobb nemzetközi személygépkocsi kölcsönzéssel foglalkozó márkák nem engedhetik meg maguknak, hogy rossz üzletet kössenek, de az ember óvatossága sosem alszik, és bizony aggályokkal vizslatja az autót, ha külföldön van, esetleg nem is érti teljesen a nyelvet, amin az üzlet köttetik. Nézzük át az autót. Senki nem fog rajta megsértődni, de ha van bármi hiba, sérülés, legyen benne a szerződésben, hogy már eleve így vettük át. Erre a személygépkocsi kölcsönzés szerződésében általában van külön hely, hogy feljegyezhessék, ez egy tökéletesen bevett szokás.