Nem minden, ami gyümölcslé, egészséges

Mit iszunk valójában gyümölcslé néven?

Sajnos a gyümölcslevekre feltűntetett szövegek, mint a 100%-os gyümölcstartalom valójában mindössze egy hozzágondolt érzet, amit a gyártók és forgalmazók az üzleti érdekeket szem előtt tartva használnak ki. A 100%-os jelző alatt ugyanis nem a frissen facsart kifacsart gyümölcsök levét kapjuk, hanem az eredeti gyümölcs szárítmányát vagy sűrítményét szállítják ét a termelőhelyről a feldolgozó üzembe, ami akár a kontinens másik végén is lehet. A vízelvonási eljárásokkal biztosítják ezeknek a gyümölcsöknek a tartósságát, illetve a gazdaságosabb elszállítását. Tehát a 100%-os felirat mindössze annyit jelent, hogy a víz mennyisége, amivel a gyümölcs sűrítményt kipótolták, nem haladja meg a gyümölcsből kivont víz mennyiségét. Ezt a Magyar Élelmiszerkönyv szabálya is előírja és a folyamatot természetesen az élelmiszer biztonsági hatóságok ellenőrzik. A 100%-os termékek nem tartalmaznak tartósítószert a hivatalos állásfoglalás szerint, és pasztőrözéssel csírátlanítják a termékeket. Ez a legkíméletesebb eljárás, de még így is szükséges a melegítés, ami miatt az ital veszít a tápanyagértékéből.

Bár a gyártók és forgalmazók nem ezt hangsúlyozzák a reklámjaikban, a gyümölcslevekbe nem a legszebb és legjobb minőségű gyümölcsök kerülnek, hanem azok, amelyeket a gazdaságok nem tudtak értékesíteni más módon. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy veszélyesek az egészségre. Fogyasztásuk azért teljesen biztonságos.

Milyen minőségű a különböző gyümölcstartalommal rendelkező gyümölcslé?

A Magyar Élelmiszerkönyv irányelveiből kiderül, hogy milyen határértékek teljesítésével sorolhatók a gyümölcslevek az egyes típusokba, és az is, hogy a vitamintartalom sok esetben csak hozzáadott, a gyümölcstartalom pedig sűrítményből hígított, ezért a tudatos vásárlás rendkívüli körültekintést igényel. A százalékban meghatározott gyümölcstartalom azt mutatja, hogy a koncentrátumhoz mennyi vizet adnak az eredeti gyümölcslé mennyiségéhez képest.

Tegyük fel, hogy van előttünk négy doboz és egy pohár almalé. A pohárban lévőt néhány perce facsartuk ki, a többit pedig a boltban vásároltuk. Természetesen a pohárban lévő messze nyeri a mezőnyt. Még akkor is, ha nagy mennyiségben termelt, import gyümölcsről van szó. A sorban a következő az, amelyikre az van írva, hogy 100%-os gyümölcstartalommal készült. Ebben a gyümölcs saját rostjai vannak, és nem tartalmaz egyéb adalékanyagot. Ezzel szemben a 100%-os gyümölcslé (bizony egyetlen szó különbséggel) már tartalmaz hozzáadott vitaminokat. A gyümölcsnektár min. 45%-ban tartalmaz gyümölcs sűrítményt és a cukrok mesterségesen pótolták benne. A hagyományos gyümölcsital zárja a sort, amiben ennél kevesebb, de min. 12%-nyi gyümölcs vagy gyümölcslé van, és számtalan adalékanyagot tartalmaz.  Üdítőitalnak azt nevezzük, amikor az alkoholmentes ital kevesebb, mint 12%-nyi gyümölcslevet, növényi kivonatot stb. tartalmaz, és az ízeket aromákkal pótolták.

A szabályozott gyümölcstartalom gyümölcs fajtánként különbözik.

Mit jelent, ha a gyümölcslé hozzáadott cukrot nem tartalmaz?

A hozzáadott cukor a mono- vagy diszacharidok, vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt élelmiszeradalékot jelenti. Vagyis az, hogy a termék hozzáadott cukrot nem tartalmaz, azt jelenti, hogy nem édesítették kristálycukorral, mézzel, fruktózzal, melasszal, sziruppal, de viszont tartalmazza a saját, visszaforralt cukormennyiségét. A gyümölcs saját levét forralják vissza, hasonlóan a musthoz és a borhoz. Ha az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, akkor azt külön szerepeltetni kell.

A gyümölcscukor természetesen előforduló édesítő, amit cukorbetegek, diabetes betegek is nyugodtan fogyaszthatnak. A gyümölcsökben rosttal és folyadéktartalommal együtt fogyasztjuk őket. Mikor a gyümölcsöt préseljük, facsarjuk, akkor a rostanyag egy részét elveszítjük, ami megváltoztatja a fruktóz felszívódási folyamatait. Röviden, hizlal.  A nagy mennyiségű cukor káros hatással van az egészségre.

Akkor ne is fogyasszunk gyümölcslevet?

Természetesen nem kell ennyire szigorúnak lennünk magunkhoz. A minősítéssel rendelkező gazdaságokból származó italokkal nincsen semmi baj. Vannak olyan családi gazdaság által előállított termékek, ahol a vállalkozás missziójához tartozik a minőségi termékek előállítása, ezért gyümölcs sűrítmények helyett friss gyümölcsökből készül a gyümölcslé. A hideg préselésnek köszönhetően a gyümölcslé ásványianyag-és vitamintartalma nem csökken. Az ilyen gyümölcslevek tárolásánál különösen fontos a hűtés és a gyors elfogyasztás. A minimális, hőkezeléses tartósítási eljárás miatt gyorsabban romlanak, mint nagymennyiségben forgalmazott társaik. A sötétben tárolás nem valami úri hóbort. A fény hatására felgyorsulnak az erjedési folyamatok, ezért tartsuk be ezt.

Melyik gyümölcslé az igazán jó?

Amikor rápillantunk egy gyümölcslé összetevőire, számos idegen kifejezéssel találkozhatunk. Ha mással nem is, de az allergén anyagokkal érdemes tisztában lennünk. Bér az újabb szabályozásoknak köszönhetően ezeket a gyártóknak és forgalmazóknak ki kell hangsúlyozniuk, mégis találkozunk még kivételekkel.

A csomagolások apró trükköket rejtenek. Csak azok a gyümölcslevek csomagolásán jelenhetnek meg a termék által tartalmazott gyümölcsökről készült fénykép, amelyeknek a gyümölcstartalma 100%-os. Azok az italok, amelyek ennél kevesebb gyümölcsöt tartalmaznak csak fotó realisztikus illusztrációt, még kevesebb gyümölcstartalomnál pedig mindössze a gyümölcsre hasonlító illusztrációt tüntethetnek fel.